Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

ΕΝΑΣ "ΤΡΕΛΟΣ" ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ... 


Κάποτε κλήθηκε ο Ιπποκράτης στα Άβδηρα να εξετάσει για τρέλα τον Δημόκριτο, διότι υπήρχαν παράπονα για αυτόν ότι δεν φέρεται φυσιολογικά, και ότι γελάει με παράξενο τρόπο, κάθε φορά που αντίκριζε ανθρώπους. Ακολουθεί μέρος της «εξέτασης».
 Ιπποκράτης: Λέγε στο όνομα των Θεών, μήπως λοιπόν όλος ο κόσμος νοσεί χωρίς να το αντιλαμβάνεται και δε μπορεί να ζητήσει από πουθενά βοήθεια για θεραπεία, γιατί τι θα υπήρχε πέρα από αυτόν;

 Δημόκριτος: Υπάρχουν άπειροι κόσμοι Ιπποκράτη και μη παίρνεις για τόσο λίγη και μικρή τη
φύση που έχει τόσο πλούτο.

 Ιπποκράτης: Αλλά αυτά Δημόκριτε, θα τα διδάξεις άλλη στιγμή πιο κατάλληλη, γιατί τώρα φοβάμαι μήπως και για το άπειρο ακόμη συζητώντας αρχίσεις να γελάς. Τώρα όμως ξέρε πως θα δώσεις λόγο στον κόσμο για το γέλιο σου.

 Εκείνος τότε με κοίταξε έντονα και είπε:
 «Εσύ νομίζεις πως δύο είναι οι αιτίες του γέλιου μου, τα καλά και τα άσχημα.

Εγώ όμως γελώ με ένα μόνο, τον άνθρωπο, τον γεμάτο ανοησία, κενό από οτιδήποτε σωστό, που όλα του τα σχέδια μοιάζουν με του μικρού παιδιού και που υποφέρει τους αβάσταχτους μόχθους χωρίς να υπάρχει καμιά ωφέλεια.

 Τον άνθρωπο που χωρίς να γνωρίζει μέτρο στην επιθυμία του πορεύεται ως τα πέρατα της γης και τα έγκατά της που δεν έχουν όρια, λιώνοντας το ασήμι και το χρυσάφι που ποτέ δεν σταματά να αποκτά, πάντα κάνοντας θόρυβο για περισσότερα για να μην πέσει σε λιγότερα και δεν ντρέπεται να ονομάζεται ευτυχισμένος, ενώ σκάβει στα βάθη της γης χρησιμοποιώντας αλυσοδεμένα χέρια, ανθρώπων από τους οποίους σε άλλους υποχωρεί η γη και τους πλακώνει και άλλους ο καταναγκασμός αυτός τους κρατάει χρόνια σε αυτή την κόλαση σαν να ήταν η πατρίδα τους, μαζεύοντας ασήμι και χρυσό, ψάχνοντας ίχνη της σκόνης και ψήγματα, σηκώνοντας εδώ κι εκεί σωρούς από άμμο, ανοίγοντας τις φλέβες της γης, σπάζοντας τους σβώλους και το χώμα για την απόκτηση περιουσίας, κάνοντας τη μητέρα γη εχθρική και άλλοτε θαυμάζοντάς την κι άλλοτε καταπατώντας την, ενώ αυτή είναι πάντοτε η ίδια.

 Πόσο γέλιο προκαλεί την επίμοχθη και κρυφή γη να αγαπούν και να υβρίζουν τη φανερή.

Άλλοι αγοράζουν σκυλιά, άλλοι άλογα κι άλλοι βάζοντας σύνορα σε μια μεγάλη περιοχή την ονομάζουν ιδιωτική τους περιουσία. Άλλοι πάλι που θέλουν να έχουν στην κατοχή τους μεγάλη έκταση, δεν το μπορούν μόνοι τους. Τότε σπεύδουν να παντρευτούν γυναίκες που ύστερα από λίγο καιρό τις διώχνουν, τις αγαπούν, τις μισούν, κάνουν παιδιά επειδή τα θέλουν κι ύστερα τα διώχνουν τελείως.

 Τι είναι αυτή η κενή από περιεχόμενο και αλόγιστη βιασύνη που σε τίποτα δεν διαφέρει από τη μανία;

 Πολεμούν τους ομοφύλους τους και δεν επιθυμούν την ησυχία. Στήνουν ενέδρες στους βασιλιάδες, διαπράττουν φόνους, σκάβουν τη γη ζητώντας ασήμι κι όταν το βρουν θέλουν να αγοράσουν γη κι όταν αγοράσουν τη γη πουλούν τους καρπούς της και πουλώντας τους καρπούς της πάλι παίρνουν ασήμι. Πώς βρίσκονται συνέχεια σε μεταβολή, πώς μεταβάλλουν συνέχεια την κατάστασή τους.

 Όταν δεν έχουν περιουσία, ποθούν να την αποκτήσουν, όταν την έχουν την κρύβουν, την εξαφανίζουν. Κοροϊδεύω εκείνους που τους συμβαίνουν ατυχίες, γελάω ακόμη περισσότερο με εκείνους που είναι δυστυχισμένοι, γιατί έχουν παραβεί τους νόμους της αλήθειας, φιλονικώντας με έχθρα μεταξύ τους, μαλώνοντας με τ’ αδέρφια τους, τα παιδιά τους, τους συμπολίτες τους, κι όλα τούτα τα κάνουν για ν’ αποκτήσουν πράγματα που κανείς όταν πεθάνει δεν τα εξουσιάζει.

 Σκοτώνουν ο ένας τον άλλον, δεν σέβονται τους νόμους, αδιαφορούν για τη δύσκολη κατάσταση των φίλων και της πατρίδας τους, πλουτίζουν με πράγματα ανάξια που δεν έχουν ψυχή, δίνουν όλη την περιουσία τους για να αγοράσουν ανδριάντες, γιατί τους φαίνεται πως τα αγάλματα μιλούν, αλλά τους ανθρώπους που μιλούν λέγοντας την αλήθεια τους μισούν. Ζητούν ότι τους είναι δύσκολο, γιατί όταν κατοικούν στη στεριά ποθούν τη θάλασσα κι όταν μένουν σε νησί ποθούν την ηπειρωτική χώρα κι όλα τα διαστρέφουν με βάση τη δική τους επιθυμία. Φαίνονται πως επαινούν την ανδρεία στον πόλεμο, αλλά κάθε μέρα νικιούνται από την ακολασία, τη φιλαργυρία κι όλα τα άλλα πάθη από τα οποία πάσχουν. Είναι όλοι τους Θερσίτες της ζωής.

 Τώρα, όμως, καθώς χάνουν το μυαλό τους και γεμίζουν αλαζονεία για όσα υπάρχουν στη ζωή, σαν αυτά να ήταν πάντα σταθερά, χωρίς να περνά από τον νου τους πόσο άτακτη είναι η πορεία των πραγμάτων, είναι δύσκολο να διδαχτούν. Γιατί θα αρκούσε για να τους φρονηματίσει η μεταβολή των πάντων, που κάνοντας απότομη στροφή μας επιτίθεται και επινοεί κάθε είδους αιφνιδιαστική τροχηλασία.

 Αυτοί, όμως, σαν να βάδιζαν σε σταθερό και σίγουρο δρόμο, ξεχνούν τις συμφορές που τους βρίσκουν συνεχώς και με διάφορους τρόπους επιθυμούν αυτά που φέρνουν λύπη, επιζητούν εκείνα που τους βλάπτουν και ρίχνονται σε μεγάλες συμφορές.

 Γιατί λοιπόν, Ιπποκράτη, μέμφθηκες το γέλιο μου; Γιατί κανένας δεν γελά με τη δική του ανοησία, αλλά καθένας κοροϊδεύει την ανοησία του άλλου. Το γέλιο μου κατακρίνει την απερισκεψία των ανθρώπων, το ότι δεν έχουν ούτε μάτια ούτε αυτιά.»

 Φεύγοντας, έφτασα τους Αβδηρίτες που με περίμεναν στον λόφο απ’ όπου παρακολουθούσαν και τους είπα: Μεγάλη χάρη σας χρωστώ για την πρόσκλησή σας- γιατί είδα τον Δημόκριτο, τον σοφότατο, που διερεύνησε και κατάλαβε την πραγματικότητα της ανθρώπινης φύσης, τον μόνο που έχει τη δύναμη να σωφρονίσει τους ανθρώπους.

 Πηγή: Επιστολαί – Ο Ιπποκράτης χαιρετά τον Δαμάγητο

Από το ksipnistere

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ;

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΡΙΨΑΣΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;
Πως μπορεί να είναι δημοφιλέστερος πολιτικός  ο ολετήρας της παραταξής του και εν συνεχεία της Ελλάδος, ο κηφήνας που ανοιξε τον δρόμο και προετοίνασε τον θρίαμβο του ανόητου Γιωργάκη τον Οκτωβριο του  2009 με ποσοστό 10,3 % ,

AVANTI POPOLO
Το σύστημα ανάχωμα-εκλογές για άλλη μια φορά δούλεψε στην εντέλεια. Ξέρουν όλοι οι δραστήριοι πολιτικάντηδες ότι οι εκλογές είναι το όπλο που δίνεις στο πόπολο που μόνο έναν στόχο βρίσκει: Το ίδιο το κεφάλι του. Το πόπολο αυτή την φορά όχι μόνο βρήκε στόχο αλλά τίναξε τα μυαλά του στον αέρα δίνοντας αβάντα σε όλους τους σωτήρες για τους επόμενους μήνες να ξεσκαρτάρουν τα χρησιμοποιημένα αποκόμματα τύπου ΔΗΜΑΡ, να βάλουν στο παιχνίδι νέα αποκόμματα τύπου Ποταμιού, να ενισχύσουν τον τρόμο με την άνοδο  της Χ.Α και του ΛΑΟΣ και το βασικότερο να διαχειριστεί το παιχνίδι του Συντάγματος και του εκλογικού συστήματος το ένα και μοναδικό κόμμα που ποτέ δεν πεθαίνει: Το ΠΑΣΟΚ. Κάτω από όποια πέτρα πολιτική και να σηκώσεις ένα ΠΑΣΟΚ θα βρεις από κάτω. Τι μετράνε τα κουκιά οι δήθεν χαμένοι και οι κερδισμένοι; Ας πάρουν τα ποσοστά του σοσιαληστρικού κινήματος που είχε στην παντοδυναμία του και εκεί είναι όλα τα κουκιά μοιρασμένα σε Σύριζα, σε κεντροαριστερούς, σε νοικοκυραίους ΝΔημοκράτες, σε χρυσαυγήτες, σε κόμματα κυνηγών και αγροτών. Ένα κόμμα διασπασμένο σε μικρότερα, τέλεια σχεδιασμένο για κυβερνητικούς συνασπισμούς που έρχονται με φόρα και με έναν κοινό σκοπό: Συνεργασία για την εθνική σταθερότητα. Βγάζουμε το «εθνική» και βάζουμε πολιτική γιατί αυτό θέλουν να πουν οι πατριδοκάπηλοι.


Δεν είναι τυχαίο ότι δύο μίλησαν για το πώς πρέπει να χειριστούν στρατηγικά τα αποτελέσματα των εκλογών. Πρώτος ο Βενιζέλος ανοίγοντας πόρτα εισόδου ξανά σε «αντάρτες» και δεύτερος ο Παπανδρέου που ανοίγει την πόρτα συνεργασίας σε Σύριζα και Ποτάμι. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο Τσίπρας στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις δεν μίλησε για την αντισυνταγματικότητα και εθνική προδοσία των υπογεγραμμένων Μνημονίων, αλλά ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται, βάση ποσοστού, να διαχειρίζεται τα όσα διατάσσουν τα Μνημόνια. Τέλος ο όρος «Αντιμνημονιακός» για το Σύριζα. Το κατάπιε το χαπάκι το ηλίθιο πόπολο, τώρα το θέμα είναι ποιος θα διαχειρίζεται το Μνημόνιο. «Αριστερός» ή δεξιός. 


Ο αχυράνθρωπος Σαμαράς κλείνει το δεύτερο έτος ως πρωθυπουργεύων κινούμενος από τα σχοινιά του ΠΑΣΟΚ και έχοντας το σίγουρο ότι με αντιπολίτευση ένα πασοκικό Σύριζα, ένα ΚΚΕ που ανοίγει σαμπάνιες για το κατάπτυστο 6,08% ( από το 8,5% που είχε το 2009), το πόπολο θα έχει την ελπίδα για την «ανατροπή» που μόνο μέσω ψήφου θα την πραγματοποιήσει. Το ΠΑΣΟΚ δεν ανατρέπεται. Μεταμορφώνεται, ελίσσεται, διασπάται αλλά είναι πάντα εδώ, ενωμένο, δυνατό. 


Ο Έλληνας παραμένει λαοπλανημένος από την εποχή του Ανδρέα. Επιμένει να λαοπλανεύεται και πιστεύει αυτό που κάποτε του φώναζε ο μεγάλος σοσιαληστής ηγέτης ότι ήρθε στην εξουσία για να γκρεμίσει τα φαντάσματα της Δεξιάς. Κατάφερε να κατεβάζει τον λαό όχι για να γκρεμίζει την εξουσία αλλά για να χειροκροτεί την εξουσία. Δεν εξηγείται αλλιώς 1,500,000 άνεργοι Έλληνες βγήκαν από το σπίτι τους Κυριακή συντονισμένα όχι για να γκρεμίσουν το σύστημα αλλά να ενισχύσουν το σύστημα της καταστροφής τους με την ίδια τους την ψήφο. 


Πέρα όμως από την αναμενόμενη θλίψη των αποτελεσμάτων, το δημοκρατικό σύστημα των 42 κομμάτων που συμμετείχαν στο έγκλημα των εκλογών, έφερε αυτό που δεν έφερε κανένα αντιδημοκρατικό πολίτευμα: Να χάσει η Ελλάδα δημοκρατικά την Ξάνθη και την Ροδόπη. Να βάλει με το δικαίωμα της ψήφου ένα Τουρκικό κόμμα να μπει θριαμβευτικά εκεί που δεν μπήκε θριαμβευτικά ο τουρκικός στρατός. Να βάλει σε συζήτηση στο τραπέζι τον αδιανόητο όρο «μειονοτικός» και το καταπληκτικότερο να ακούει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως σχολιασμό επί του θέματος: «Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης». 


Με σεβασμό μάς άλωσαν και με συνθήκες μάς ρύθμισαν. Από την ψήφο, με την ψήφο, για την ψήφο ο σεβασμός στα αδιαπραγμάτευτα δηλώθηκε ως ΑΚΥΡΟΣ στην καταμέτρηση των ψευτοδελτίων.- Εκπομπή 29-5-2014 


ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ...