Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕΝ ...

 Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ



Oι ξένοι έστειλαν ένα μήνυμα αμφισβήτησης στην Ελλάδα...μέσω της μερικής αποχής τους από το 3ετές ομόλογο...
 
Πρώτη φορά στην ιστορία της,  η Ελλάδα, δεν κατάφερε να καλύψει τον στόχο των 3 δισεκ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης. Δεν έχει υπάρξει άλλη φορά προηγούμενο να μην καλυφθεί ο στόχος ελληνικής έκδοσης. 
  Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε σε ξένους οίκους και συγκεκριμένα την  Bank of America Merrill Lynch,  Deutsche Bank,  Goldman Sachs,  Citi,  JP Morgan να πραγματοποιήσουν την κοινοπρακτική έκδοση.
  Η διαδικασία απέτυχε, καθώς το ελληνικό δημόσιο ήθελε να συγκεντρώσει 3 δισεκ. τελικώς κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 1,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,5%. 
  Γιατί όμως ήταν παταγώδης η αποτυχία και που οφείλεται αυτή η αποτυχία της Ελλάδος;
  Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής : 
  • 1)Η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε περιδίνηση λόγω των τραπεζών και των stress tests.  Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι και αντιμετωπίζουν καχύποπτα την Ελλάδα.  Αν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες 2,5 με 5,5 δισεκ. η Ελλάδα θα βρεθεί σε επικίνδυνη περιδίνηση.  
  • 2)Οι εξελίξεις γενικότερα στα χρηματιστήρια της νοτίου Ευρώπης είναι αρνητικές.  
  • 3)Οι αγορές ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα καθώς η φούσκα των ομολόγων της περιφέρειας…είχε φουσκώσει εξωπραγματικά.  Φθάσαμε π.χ. η Ιρλανδία να έχει διαφορά spread 115 μονάδες έναντι της Γερμανίας και να έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 και 9 βαθμίδες. 
  •   4)Μετά τον ανασχηματισμό η Ελλάδα απέδειξε όχι έχασε τον βηματισμό της. Υπάρχει κόπωση και πτώση στο  χρηματιστήριο και εμφανής κόπωση στα ομόλογα.  
  • 5)Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ συμμετείχαν 5 ξένοι διεθνείς οίκοι δεν κατάφεραν να καλύψουν την έκδοση.  
  • 6)Οι ξένοι έστειλαν με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα ότι αρχίζουν να μην εμπιστεύονται την Ελλάδα και το μήνυμα αυτό δεν πρέπει να το υποτιμήσει η κυβέρνηση. 
  Η Ελλάδα πρώτη φορά στην ιστορία της απέτυχε να καλύψει κοινοπρακτική έκδοση που είναι και προστατευμένη διαδικασία. 
  Αν είχαν προχωρήσει σε κλασσική δημοπρασία θα είχε αποτύχει πλήρως η έκδοση.

 Οι ξένοι έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης προς την Ελλάδα και ήταν πολύ ηχηρό.


www.bankingnews.gr