Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ENOXOI MEN , AΛΛΑ ... ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

ΔΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΙΧΕ Η ΕΦΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ



Ένοχοι κρίθηκαν έπειτα από επτά χρόνια οι 13 από τους 14 κατηγορουμένους για το σκάνδαλο των ομολόγων που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κήρυξε το μεσημέρι της Πέμπτης ένοχους τους κατηγορουμένους για σειρά κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων: εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απιστία, φοροδιαφυγή κ.λπ. Το δικαστήριο, πάντως, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου κι έτσι απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οι ποινές

Βαριές ποινές που φτάνουν ακόμη και τα 43 χρόνια κάθειρξη και χρηματικές ποινές που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ «μοίρασε» τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 13 κατηγορουμένους.
Η αναγνώριση του ελαφρυντικoύ του προτέρου εντίμου βίου μπορεί να «έσπασε» τα ισόβια ωστόσο οι κατηγορούμενοι δεν απέφυγαν τις πολυετείς καθείρξεις.
Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλε στους:
- Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ , κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
- Παναγιώρα Καραδήμα πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
- Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ , κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
- Γεράσιμο Κονιδάρη, πρώην του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20 χρόνια
- Κων/νο Χρηστίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
- Γιώργο Αποστολίδη, της χρηματιστηριακής εταιρίας Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια
- Θεόδωρο Πρινιωτάκη, εταιρία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια
- Γιώργο Παπαμαρκάκη, εταιρία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25
- Χαρ. Αδαμόπουλο, της εταιρίας J.P Morgan , κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25
- Αβραάμ Σαββίδη, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25
- Νίκο Μπούγο, στέλεχος της Hyppovereinsbank, κάθειρξη 15 ετών
- Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη, λογιστές, κάθειρξη 5 ετών.

Οι κατηγορίες αφορούν στο ομόλογο που είχε καταλήξει υπερτιμολογημένο σε ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2004-2009, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.
Από την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία την οποία αντιμετώπιζε απαλλάχθηκε μόνον ο πρώην ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος.
Ο εισαγγελέας, πάντως, είχε ζητήσει να μην καταδικαστούν για επιμέρους πράξεις, όπως απιστία και εγκληματική οργάνωση. 

Η πρόταση του εισαγγελέα

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας Σοφ. Λογοθέτης είχε υποστηρίξει πως τελέστηκαν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αλλά όχι της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς για αυτά θα έπρεπε να υπάρχουν «συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η ύπαρξη διαρκούς δράσης του αδικήματος και άλλα».
Παράλληλα, πρότεινε να κηρυχθεί αθώος ο Ευγένιος Παπαδόπουλος, πρώην ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης, για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία. Σύμφωνα με την κατηγορία, «στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2006, ως ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης, αν και πληροφορήθηκε από άγνωστη πηγή τη διάπραξη εκ μέρους των Σημαιοφορίδη και Καραδήμα του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του ΤΕΑΔΥ, εντούτοις δεν έσπευσε να καταγγείλει την παράνομη δραστηριότητα».
Έτσι, ο Σοφ. Λογοθέτης ζήτησε από το δικαστήριο να κριθούν ένοχοι για κακουργηματικές πράξεις:
- οι πρώην επικεφαλής ασφαλιστικών ταμείων Αγ. Σημαιοφορίδης (πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ), Παναγιώτα Καραδήμα (διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ), Παν. Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης (υπεύθυνοι του ΤΕΑΥΦΕ) και Κων. Χρηστίδης (πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ) για απάτη από κοινού και κατά συρροή
- οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» Γ. Αποστολίδης και Θεόδ. Πρινιωτάκης για απάτη και ηθική αυτουργία σε αυτή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
- ο υπεύθυνος της εταιρείας «North Asset Management» Γιώργος Παπαμαρκάκης για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άμεση συνέργεια σε απάτη
- τα στελέχη της J.Ρ. Morgan Χ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, καθώς και το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγος για άμεση και απλή συνέργεια στην απάτη κατά περίσταση.
Αναφορικά με το σημαντικότερο σκέλος της υπόθεσης, δηλαδή την αγορά του σύνθετου δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία «απορροφήθηκε» από αυτό της απάτης, προτείνοντας για την επίμαχη πράξη να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι «γνωρίζοντας πως διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και πως το Δημόσιο θα προέβαινε για την κάλυψη των αναγκών του σε έκδοση δομημένων ομολόγων, αποφάσισαν, εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις και την εμπειρία τους, να διαπράξουν απάτη σε βάρος των Ταμείων».
Οι ίδιοι, πάντως, υποστηρίζουν πως δεν υπήρξε ζημιά σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά αντιθέτως, αν διατηρούσαν το επίμαχο ομόλογο, θα είχε καλύτερη απόδοση από άλλα κυμαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου